Hoe werkt
Helpende V Els?

Bij autisme (ASS)

Door op zoek te gaan naar de manier van denken die achter jouw gedrag zit, valt dit gedrag voor jezelf beter te begrijpen en te verwoorden naar anderen. Dat kan al enorm helpen, want als je beter snapt wat er in je hoofd gebeurt dan geeft dat al een veel rustiger gevoel. Dan kunnen we ook samen aan de slag met hoe je daar op een andere manier mee om zou kunnen gaan.

Wanneer je komt voor begeleiding/behandeling heb je al een diagnose. Dat is prettig aan de ene kant, want dan weet je wat je hebt. Aan de andere kant wordt in een diagnose vooral aandacht besteed aan de dingen die niet goed gaan. Hierdoor zou je kunnen gaan denken dat je als persoon met ASS alleen maar beperkingen hebt. Dat is zeker niet zo, maar je kunt het wel zo gaan voelen, omdat je je zo anders voelt dan de meeste andere mensen. Bij de meeste andere mensen lijken veel dingen hen gemakkelijk af te gaan, terwijl het jou erg veel moeite kost.

Hoe ziet dat samen aan de slag gaan er dan precies uit? Daar geef ik je een voorbeeld van: Autisme is in de eerste plaats een informatieverwerkingsstoornis. Het kan zijn dat als er te veel informatie in een keer bij jou binnenkomt, je meteen in de stress raakt en blokkeert. Misschien word je dan angstig of boos omdat je op dat moment het overzicht even helemaal kwijt bent. Je bent dan niet meer aanspreekbaar voor je omgeving, want je kunt ieder moment ontploffen!

Door op een visuele manier duidelijkheid te krijgen hoe het werkt op zo’n moment in jouw hoofd (bijvoorbeeld aan de hand van de brainblocksmethode) en te weten dat dit hoort bij autisme, snap je beter wat er gebeurt en lukt het waarschijnlijk ook om rustiger te blijven. Je weet dat je in de eerste plaats tijd nodig hebt om het binnen in je hoofd rustiger te laten worden. We bespreken samen wat je in de tussentijd zou kunnen doen om dit proces te bespoedigen en hoe je dit aan je omgeving kunt laten weten. Daarnaast kan die omgeving ook voorgelicht worden over hoe het bij jou werkt op dat moment en kunnen ze meedenken over wat ze niet en vooral wat ze wel moeten doen.
Bijzondere trajecten, zoals op het individu afgestemde begeleidingstrajecten op het werk, kunnen in onderling overleg afgesproken worden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cliënt: "Bij het werken met Brainblocks kan ik door het neerleggen van blokjes meteen duidelijk maken hoe ik me voel en wat er in mijn hoofd gebeurt".

V Els van Wijk

Praktijk voor Systeemtherapie
en Psychosociale begeleiding

mail: info@HelpendeEls.nl
tel: 06 1101 7005
kvk: 27337666

Algemene voorwaarden