Wat doet
Helpende V Els?

Als systeemtherapeut ga ik ervan uit dat een mens in zijn context begrepen moet worden. Daarom richt ik mij niet alleen op de aanmeldingsklacht, maar ook op de relaties en interactiepatronen in het systeem van de cliënt.

Els kijkt naar het individu in relatie tot zijn omgeving (het systeem). Dit kan zijn het gezin, vriendengroep, werk, vereniging en school. Ook belangrijk is de levensfase waarin een cliënt, echtpaar of gezin zich bevindt. Een systeemtherapeut wordt ook wel gezins- of relatietherapeut genoemd.

Wat is het verschil tussen gezins- en relatietherapie?
Bij gezinstherapie kijkt Els naar hoe de gezinsleden met elkaar omgaan en de rol die het aangemelde probleem daarbij speelt; bij relatietherapie ligt de nadruk op de partnerrelatie.

Moet het systeem ook meekomen naar de therapiekamer?
Dit kan heel nuttig zijn, bijvoorbeeld bij het opstarten van de therapie. Zo kan ieder gezinslid verwoorden hoe het probleem er voor hem/haar uitziet en ook wat zou kunnen werken om het te verhelpen. Soms komt een cliënt liever alleen en breng ik de omgevingsfactoren op een andere manier in kaart. Het kan gebeuren dat de cliënt er in een later stadium toch behoefte aan heeft belangrijke andere personen uit zijn systeem uit te nodigen. Ik sluit het liefst zoveel mogelijk aan bij de behoefte van de cliënt vanuit het uitgangspunt dat een mens zelf het beste weet wat bij hem past en wat hij nodig heeft. Door omstandigheden is hij tijdelijk het spoor kwijtgeraakt. Ik help hem het te hervinden of een nieuw spoor aan te leggen.

Wat wordt bedoeld met begeleiding?
In het kader van een Persoonsgebonden Budget bied ik een vorm van begeleiding aan die helpt bij het hanteren van problemen in het kader van een bepaalde stoornis, bijvoorbeeld Autismespectrumstoornis (ASS) of ADHD. De aanpak stem ik zoveel mogelijk af op de specifieke situatie en hulpvraag van de cliënt. Hierbij wordt ook altijd aandacht besteed aan beïnvloeding door systeemfactoren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mijn diploma heb ik behaald bij de opleiding voor systeemtherapie van Rick Pluut te Oegstgeest.

V Els van Wijk

Praktijk voor Systeemtherapie
en Psychosociale begeleiding

mail: info@HelpendeEls.nl
tel: 06 1101 7005
kvk: 27337666

Algemene voorwaarden